Φυσικά Υποκατάστατα Ζάχαρης

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με καλύτερες εναλλακτικές ίσως να ακούγονταν σαν κάτι ανέφικτο πριν μερικά χρόνια αλλά πλέον με τη δύναμη του ίντερνετ υπάρχουν πολλές πληροφορίες και ιστοσελίδες που μας δείχνουν τον τρόπο να το κάνουμε. Εάν φροντίζουμε να έχουμε διαθέσιμες αυτές τις εναλλακτικές στο σπίτι μας, τότε δεν θα δυσκολευτείτε να μειώσετε δραστικά τη λευκή ζάχαρη από τη ζωή σας.
Με τις εναλλακτικές στην τροφοθήκη σας και λίγη εξάσκηση θα καταφέρετε να αγαπήσετε τα γλυκά χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη όσο και εμείς!
Φυσικά Υποκατάστατα Ζάχαρης
Μέλι: Η νούμερο ένα προτίμησή μας είναι το μέλι. Το μέλι δεν μας δίνει απλά γλυκύτητα αλλά μας παρέχει και θρεπτικά συστατικά με αντιμικροβιακή, αντιφλεγμωνώδη και πρεβιοτική δράση. Εμείς χρησιμοποιούμε το μέλι στο γιαούρτι, στα pancakes και τις βάφλες, στο παγωτό και σαν συστατικό σε αρτοσκευάσματα όπως τα κέικ. Προσοχή απλά όταν πάτε να αντικαταστήσετε τη λευκή ζάχαρη στις συνταγές. Επειδή το μέλι είναι πιο γλυκό στην ίδια ποσότητα, θα χρειαστείτε περίπου τα δύο τρίτα του φλιτζανιού για κάθε φλιτζάνι ζάχαρη που ζητάει η συνταγή. Και λόγω της διαφορετικής υφής από τη ζάχαρη μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε λιγάκι με τα υγρά της συνταγής (συνήθως πρέπει να μειώσετε περίπου 2 κ.σ. υγρά για κάθε φλιτζάνι μέλι).

 

Σιρόπι Αγαύης
Σιρόπι Αγαύης: Το σιρόπι Αγαύης, είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά. Έχει πλούσια γεύση και κυρίως  χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με σιρόπι Αγαύης όχι μόνο μειώνετε τη συνολική περιεκτικότητα των θερμίδων που προσλαμβάνετε αλλά προστατεύετε και την υγεία σας.
Καστανή Ζάχαρη: Είναι αρκετά επεξεργασμένη, λιγότερο όμως από τη λευκή, οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λίγο πιο συχνά από τη λευκή ζάχαρη ή σε συνδυασμό με κάποια από τις άλλες υγιεινές επιλογές. Αντικαθιστά τη λευκή ζάχαρη ένα προς ένα στις συνταγές.

 

Σιρόπι Σφενδάμου: Προέρχεται από τα δέντρα σφενδάμου από τα οποία συλλέγονται τα υγρά που εκκρίνει, όπως συλλέγεται και η ρητίνη των πεύκων, και βράζονται για να πυκνώσουν και να βγει έτσι το σιρόπι από σφένδαμο.  Χρησιμοποιούμε το σιρόπι σφενδάμου όπως και το μέλι και κυρίως σε βάφλες και πανκέικ.

 

Ζάχαρη Καρύδας: Η ζάχαρη καρύδας έχει αποκτήσει δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Αυτή η ζάχαρη παράγεται από τα λουλούδια του δένδρου της καρύδας. Η ζάχαρη καρύδας υπόκειται σε πολύ μικρή επεξεργασία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο στις περισσότερες συνταγές που θέλουν λευκή ζάχαρη. Μπορεί να αντικατασταθεί ένα προς ένα στις συνταγές που ζητούν λευκή ζάχαρη.
Στέβια: Η στέβια είναι καλή επιλογή. Είναι πολύ γλυκιά και μπορεί να αποτελέσει αντικατάστατο του μελιού, της ζάχαρης και του σιρόπι σφενδάμου. Η στέβια προέρχεται από το φυτό της στέβιας και θα πρέπει να είναι αγνή, χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών. Υπάρχει σε σκόνη και σε υγρή μορφή.

 

 

Αποξηραμένοι χουρμάδες χωρίς πυρήναΧουρμάδες: Οι χουρμάδες είναι από τα μεγαλύτερα μυστικά στον κόσμο των φυσικών γλυκαντικών. Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε ιχνοστοιχεία και περιέχουν τόση γλυκύτητα όση χρειάζεται, χωρίς την βιομηχανική επεξεργασία. Χωρίς το κουκούτσι τους μπορούν να αλεστούν στο πολυμίξερ για να φτιάξετε “ωμά” γλυκά. Ένα με δύο μουλιασμένοι χουρμάδες μπορούν επίσης να προστεθούν σε σμούθις. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε και καραμέλα από χουρμάδες και να το χρησιμοποιείτε αντί για μέλι.
Πετιμέζι κρήτης
Πετιμέζι: Το εξαιρετικό αυτό γλυκαντικό εκτός από νοστιμιά και άρωμα περιέχει σίδηρο και ασβέστιο. Όπως και το μέλι, θεωρείται ότι έχει ιδιότητες αντιβιοτικές και θεραπευτικές. Το πετιμέζι είναι ένα 100% φυσικό προϊόν που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης, το οποίο μάλιστα διατηρείται πολύ καιρό εκτός ψυγείου. Υποκαθιστά θαυμάσια τη ζάχαρη στα αφεψήματα, αλλά και στη ζαχαροπλαστική. Χρησιμοποιείται αντί άλλου σιροπιού στο παγωτό και το γιαούρτι. Επίσης ταιριάζει ωραία στις πράσινες σαλάτες με ξύδι και στα μαριναρίσματα κρεάτων.

 

Χαρουπόμελο κρήτης
Χαρουπόμελο: Εξάγεται από τους λοβούς της χαρουπιάς και έχει ήπια, γλυκιά γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γλυκαντικό για τα κέικ, το ταχίνι, τα ζεστά και κρύα ποτά, το γιαούρτι, το παγωτό, και το ρύζι. Είναι τέλειο υποκατάστατο του μελιού και της ζάχαρης καθώς και εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης για τρόφιμα. Περιέχει 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Επίσης είναι πλούσιο σε σίδηρο και φωσφόρο.
Συκόμελο
Συκόμελο:  Το συκόμελο  ή αλλιώς πετιμέζι σύκου είναι φτιαγμένο από 100% Σύκο. Χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλυκόζη, χωρίς συντηρητικά, με άρωμα κανέλλας. 100% αγνό προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Το συκόμελο είναι νέο για τους περισσότερους. Στην πραγματικότητα είναι μια ξεχασμένη τροφή, αφού οι παλαιότερες γενιές Ελλήνων το χρησιμοποιούσαν ως φυσική γλυκαντική ουσία. Έχει πλούσια γεύση σύκου και είναι γλυκό σαν το ζωικό μέλι. Είναι δυναμωτικό, τονωτικό, πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

Ζάχαρη βερίκοκου: Προστίθεται στο γάλα ή το γιαούρτι ή όπου αλλού θέλετε αντί της γνωστής ζάχαρης. Επίσης διαλύεται σε νερό δίνοντας ένα εύγευστο χυμό. Βάζοντας την δόση της αρεσκείας μας μπορούμε να λαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που μας προσφέρει το βερίκοκο χωρίς να μας λείπει η γεύση της κοινής ζάχαρης.

 

Ζάχαρη Ιπποφαές: Προστίθεται στο γάλα ή το γιαούρτι ή όπου αλλού θέλετε αντί της γνωστής ζάχαρης. Επίσης διαλύεται σε νερό δίνοντας ένα εύγευστο χυμό. Βάζοντας την δόση της αρεσκείας μας μπορούμε να λαμβάνουμε τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που μας προσφέρει το ιπποφαές χωρίς να μας λείπει η γεύση της κοινής ζάχαρης.

 

Με τα φυσικά γλυκαντικά στη τροφοθήκη μας, μπορούμε να απολαμβάνουμε τις γλυκές μας λιχουδιές χωρίς να στερούμαστε τη γεύση ή την γλυκύτητα των παιδικών μας αμαρτιών.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα θα τα βρείτε στα καταστήματα “Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ”.

Πηγή: http://stavroulacooking.com

Προσθήκη απάντησης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: Copyright karpos.gr !!