Ψίχα βερίκοκου κατά του καρκίνου

Η Ψίχα βερίκοκου ή αλλιώς πυρήνας είναι ο σπόρος ενός βερίκοκου.
Θραύση έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η φήμη ότι τα πικραμύγδαλα και τα κουκούτσια από τα βερίκοκα έχουν επιτύχει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα σε θεραπείες κατά του καρκίνου.
Υπάρχει ένας λαός, ο μακροβιότερος στον κόσμο, όπου ο καρκίνος είναι εντελώς άγνΑποτέλεσμα εικόνας για apricot kernelωστος. Πρόκειται για την φυλή Χούνζα, που ζει στο Πακιστάν και αυτοαποκαλούνται απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το φαινόμενο αυτό δεν άφησε αδιάφορους τους επιστήμονες. Κλιμάκιο από το Μεμόριαλ πήγε στην περιοχή και μελέτησε τη διατροφή των Χούνζα. Με έκπληξη διαπίστωσαν, ότι οι Χούνζα τρώνε πολλά βερίκοκα και επίσης τα κουκούτσια τους. Μάλιστα όσο περισσότερα βερίκοκα παράγει και καταναλώνει ένας Χούνζα, τόσο περισσότερο ανεβασμένη είναι η κοινωνική του θέση.
Το 1952, ένας βιοχημικός που ονομάζεται Δρ Ernst Krebb, στο Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισε ότι ο καρκίνος ήταν μια μεταβολική αντίδραση σε μια φτωχή διατροφή. Ένα χαμένο θρεπτικό συστατικό από τη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την υπέρβαση του καρκίνου. Η έρευνά του οδήγησε σε μια ένωση που βρίσκεται σε πάνω από 1200 βρώσιμα φυτά σε όλη τη φύση. Αυτή  η ένωση είναι η Αμυγδαλίνη που ονομάζεται βιταμίνη Β-17 .
Η Αμυγδαλίνη  βρίσκεται με την υψηλότερη συγκέντρωση και τα αναγκαία ένζυμα στους πυρήνες σπόρων βερίκοκου. Αυτή η ουσία έχει μια πολύ πολύτιμη ιδιότητα για το ανθρώπινο σώμα. Στοχεύει και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ οικοδομεί και προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από μία εκ νέου εμφάνιση του καρκίνου.  Η βιταμίνη B17 είναι ίσως η πιο ισχυρή αντικαρκινική βιταμίνη της φύσης. Επίσης είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης.
Οι πυρήνες βερίκοκων είναι γνωστό ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας και καταπολεμούν τις σωματικές λοιμώξεις όπως το κρυολόγημα και τη γρίπη. Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Παρόλα αυτά, ορισμένες φορές το στρες, μια ασθένεια ή μια έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, έχει ως αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να γίνονται υπερβολικά μεγάλα για να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο η ψίχα βερίκοκου  έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας γιατί καταπραΰνει και ανακουφίζει από τον πόνο.
Αποτέλεσμα εικόνας για apricot kernelΔιατροφικά, οι σπόροι βερίκοκων είναι παρόμοιοι με τους άλλους ξηρούς καρπούς – είναι πλούσιοι σε υγιή λίπη και παρέχουν ίνες και σίδηρο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που οι σπόροι βερίκοκων χρησιμοποιούνται σήμερα στα τρόφιμά μας. Οι σπόροι ή οι πυρήνες των βερίκοκων που καλλιεργούνται στην κεντρική Ασία και γύρω από τη Μεσόγειο είναι τόσο γλυκοί που μερικές φορές υποκαθιστούν τα αμύγδαλα. Το ιταλικό λικέρ amaretto, και το amaretti biscotti, είναι αρωματισμένο με εκχύλισμα από τους σπόρους του βερίκοκου. Επιπλέον, το λάδι που βγαίνει από αυτές τις ποικιλίες έχει χρησιμοποιηθεί ως μαγειρικό λάδι.
Η αμυγδαλίνη (βιταμίνη 17) περιέχεται σε εκατοντάδες τροφές, αλλά αυτές στις οποίες τη βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα έχουν εξαφανιστεί από τη δυτική, μοντέρνα διατροφή μας. Όσες τροφές την περιέχουν σε φυσική μορφή, απλά πετιούνται από το σύγχρονο άνθρωπο που προτιμά γλυκές, ευχάριστες και πολλές φορές επιζήμιες τροφές.  Εκτός από τα κουκούτσια του βερίκοκου, αμυγδαλίνη περιέχουν -σε μικρότερη ποσότητα- και άλλες τροφές όπως τα πικραμύγδαλα (η αμυγδαλίνη είναι πικρή, τα γλυκά αμύγδαλα δεν την περιέχουν), τα κουκούτσια του μήλου, οι σπόροι των σταφυλιών, το κεχρί, τα κουκιά και πολλοί άλλοι σπόροι, φασόλια και κουκούτσια.
Οι σπόροι βερίκοκων μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή αλεσμένοι σε σκόνη για προσθήκη σε σούπες, λαχανικά, κάρυ, χυμό φρούτων ή δημητριακά.
Η πικρή τους γεύση τα έχει κάνει ανεπιθύμητα, όμως η αντικαρκινική αξία τους είναι πραγματικά τεράστια. Χρειάζεται λίγη προσοχή στην κατανάλωσή τους, επειδή περιέχουν υδροκυάνιο. Μην ανησυχείτε όμως. Για να πεθάνει κάποιος, θα πρέπει να καταναλώσει χιλιάδες μέσα σε λίγες ώρες. Εάν η χρήση είναι προληπτική, τότε τρεις έως πέντε καρποί την  ημέρα, είναι αρκετοί.

Ψίχα βερίκοκου  θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα “Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ”.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

 

Διαβάστε περισσότερα

Υπέροχο κέικ καρότου και καρύδας χωρίς αλεύρι και ζάχαρη

κέικ καρότου και καρύδας χωρίς αλεύρι και ζάχαρηΥπέροχο κέικ καρότου και καρύδας χωρίς ίχνος ζάχαρης, χωρίς βούτυρο και χωρίς καθόλου αλεύρι γίνεται; Ε, ναι λοιπόν, γίνεται και είναι πεντανόστιμο. Το ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ σας ή σνακ για τη δουλειά σας, το κέικ που δεν σας δημιουργεί καμία τύψη!

Υλικά:
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τη σόδα και την κανέλα. Σε ένα άλλο χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τη  βανίλια, το λάδι και την μπανάνα. Ανακατεύουμε καλά. Ενώνουμε τα δυο μείγματα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα κέικ, αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 40 λεπτά. Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: http://theveggiesisters.gr

Διαβάστε περισσότερα

Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που μπορούν να ταξινομηθούν ως «superfood». Είναι ένα δημοφιλές και αρκετά θρεπτικό έλαιο που προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων.
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πάνω από 1.500 μελέτες που αποδεικνύουν ότι το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη. Τα οφέλη και οι χρήσεις του υπερβαίνουν αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται.
Το έλαιο καρύδας έχει μερικά πολύ εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το φυσικό μεταβολισμό, μειώνει την πείνα, και ενισχύει την HDL (την «καλή») χοληστερόλη. 
Σύμφωνα με την ιατρική έρευνα, το λάδι καρύδας ωφελεί τον οργανισμό με τους εξής τρόπους:
  • Το έλαιο καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος, ειδικά το επιζήμιο κοιλιακό λίπος. Δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την καύση λίπους, έχει νόημα ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος
  •  Το λάδι καρύδας μπορεί να ενισχύσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου και να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου Alzheimer
  • Θεραπεύει λοιμώξεις των νεφρών και προστατεύει το συκώτι
  • Μειώνει τις φλεγμονές και την αρθρίτιδα.  Σε μια μελέτη στην Ινδία, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο παρθένο έλαιο καρύδας μειώνουν τις φλεγμονές και επουλώνουν την αρθρίτιδα αποτελεσματικότερα από τα φάρμακα
  • Πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.  Το έλαιο καρύδας έχει ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου λόγω των κετονών που παράγονται από την πέψη του.  Πιστεύεται ότι μια κετογενική διατροφή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πιθανό συστατικό βοήθειας για την αποκατάσταση των καρκινοπαθών.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αφού έχει αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντί-ιική δράση.
  • Βελτιώνει την ενέργεια και την αντοχή. Το λάδι καρύδας είναι εύκολο στη χώνεψη και για αυτό   παράγει μεγαλύτερη  ενέργεια και αυξάνει το μεταβολισμό σας. Σήμερα, πολλοί χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας ως πηγή καυσίμων κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης αλλά και στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων.
  • Βελτιώνει την πέψη, μειώνει τα στομαχικά έλκη και την ελκώδη κολίτιδα. Το λάδι καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των βακτηριδίων και της υγείας του εντέρου καταστρέφοντας τα κακά βακτήρια και τα candida.
  • Βελτιώνει τα προβλήματα του δέρματος (εγκαύματα, έκζεμα, πιτυρίδα, δερματίτιδα και ψωρίαση). Το λάδι καρύδας είναι υπέροχο ως καθαριστικό προσώπου, ενυδατική κρέμα, προστατεύει από τον ήλιο, αλλά μπορεί επίσης να θεραπεύσει πολλές δερματικές διαταραχές.
  • Αποτρέπει την οστεοπόρωση. Το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες είναι οι δύο μεγαλύτεροι ένοχοι της οστεοπόρωσης. Δεδομένου ότι το έλαιο καρύδας έχει τόσο υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, είναι μια κορυφαία φυσική θεραπεία για την οστεοπόρωση.
  • Βελτιώνει τον διαβήτη τύπου ΙΙ. Όταν τα κύτταρα αρνούνται να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη και δεν λαμβάνουν πλέον γλυκόζη για ενέργεια, τότε θεωρούνται ανθεκτικά στην ινσουλίνη. Το πάγκρεας αντλεί τότε περισσότερη ινσουλίνη για να αντισταθμίσει και δημιουργεί έναν κύκλο υπερπαραγωγής. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο πρόδρομος του διαβήτη τύπου ΙΙ.
  • Το έλαιο καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη φυσική ισορροπία των ορμονών, επειδή είναι μια μεγάλη πηγή κορεσμένων λιπαρών ουσιών που περιλαμβάνουν λαουρικό οξύ. Μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό λίπος που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και επίσης μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων.
  • Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα ζώα σας. Το λάδι καρύδας αυξάνει ελαφρά το μεταβολισμό, παρέχει ένα υψηλότερο επίπεδο ενέργειας και ζωτικότητας, προστατεύει από ασθένειες, και επιταχύνει την επούλωση.  Ακόμα βελτιώνει το τρίχωμα του ζώου κανοντας το λείο και γυαλιστερό και το ενυδατώνει. Επίσης διευκολύνει την πέψη και μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το λάδι καρύδας για καλλυντικούς σκοπούς και για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών τους. Βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και δίνει στα μαλλιά σας λάμψη. Μελέτες σε άτομα με ξηρό δέρμα δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία και λίπος στο δέρμα. Αποτελεί ένα εξαιρετικό λάδι μασάζ που ενυδατώνει αποτελεσματικά όλους τους τύπους δέρματος. Μία μελέτη ωστόσο δείχνει την αποτελεσματικότητα του και ως αντηλιακό, εμποδίζοντας περίπου το 20% των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου. 

Λάδι καρύδας θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα “Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ”.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

Διαβάστε περισσότερα

Μαύρο σκόρδο μία ακόμη υπερτροφή

Μαύρο σκόρδο μία ακόμη υπερτροφή!

Το σκόρδο είναι μια βολβοειδής ρίζα που συνδέεται στενά με το κρεμμύδι.  Το μαύρο σκόρδο έχει βραβευτεί εδώ και καιρό από τους Ασιάτες για τα οφέλη στην υγεία μας, αλλά έγινε ευρέως διαθέσιμο στις δυτικές αγορές πριν από λίγα χρόνια. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε χώρες της Ασίας, όπως είναι η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ταϋλάνδη από όπου και εξαπλώθηκε ως ένα ιδιαίτερο συστατικό.
Ο μαύρος βολβός δημιουργείται με τη ζύμωση του ακατέργαστου σκόρδου μέσω της παρατεταμένης έκθεσης σε θερμότητα και υγρασία, δίνοντάς του μια γλυκιά γεύση. Εξωτερικά το μαύρο σκόρδο διατηρεί τα λευκά φύλλα του και μόνο όταν το ξεφλουδίσει κανείς αποκαλύπτεται το μαύρο του χρώμα.
Όπως και πολλά άλλα σύνθετα φυτικά τρόφιμα, το σκόρδο περιέχει ένα ευρύ φάσμα φυτοσφαιριδίων που δρουν μαζί για να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία αποκρίσεων στο σώμα σας. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνες Β6 και C. Είναι ωφέλιμο για τα οστά σας καθώς και για τον θυρεοειδή σας. Το σκόρδο βοηθά επίσης το σώμα σας να καθαρίσει από τα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το αρσενικό.
Πολλές μελέτες δείχνουν τις εκπληκτικές δυνατότητες που προσφέρει για την υγεία σχεδόν σε κάθε περιοχή του σώματός σας. Υπάρχουν ακόμη και αποδείξεις ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Μειώνει τις φλεγμονές, ενισχύει  το ανοσοποιητικό καθώς έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητιακές, αντι-ιικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και την κυκλοφορία του αίματος. Προστατεύει από την πήξη του αίματος, βελτιώνει τα λιπίδια και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Άλλες εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν  τις αντικαρκινικές ιδιότητές του καθώς η χορήγησή του σε καρκινικά κύτταρα προκάλεσε αναστολή του πολλαπλασιασμού τους επιδρώντας στην τροποποίηση του κυτταρικού κύκλου ζωής και προκαλώντας την απόπτωση τους.
Το γεγονός ότι το σκόρδο είναι τόσο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση πολλαπλών τύπων καρκίνου πιθανότατα σχετίζεται με τα ισχυρά αντιοξειδωτικά του αποτελέσματα. Ένα από τα βασικά συστατικά του σκόρδου είναι η αλλισίνη, η οποία στο μαύρο σκόρδο βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Η αλλισίνη  είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από το φυτικό βασίλειο. Είναι διαλυτή στο νερό και έχει σχεδόν τη διπλάσια δραστικότητα από την αλλισίνη του απλού σκόρδου, καθιστώντας το έτσι τον πιο ισχυρό σύμμαχο απέναντι στην υπέρταση, της χοληστερόλης και της κυκλοφορίας του αίματος.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν εκτός τις αντικαρκινικές ιδιότητες του, βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ. Και ως αντί-μολυσματικό, το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει τα πάντα, από candida έως έρπητα ακόμα και HIV. Έτσι το μαύρο σκόρδο  έρχεται στο προσκήνιο της υγιεινής διατροφής και των λύσεων που έχει να προτείνει η φύση για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων υγείας και παθήσεων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης για τον οργανισμό!
Το μαύρο σκόρδο μία ακόμη υπερτροφή που γίνεται όλο και πιο περιζήτητη στην κουζίνα υψηλών προδιαγραφών. Χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό γεύσης στις σαλάτες, στο κρέας, στα ζυμαρικά, στην πίτσα και πολύ συχνά σε σάλτσες. Να είστε σίγουροι ότι μόλις ανακαλύψατε ένα σύμμαχο στη μαγειρική σας.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το μαύρο σκόρδο  δε διαθέτει την οσμή και το δυσάρεστο πολλές φορές έντονο άρωμα που μπορεί να έχει το λευκό.

Μαύρο σκόρδο θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα “Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ”.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτική σαλάτα με κινόα

Θρεπτική σαλάτα με κινόα

Θρεπτική σαλάτα με κινόα

 

Μερίδες: 4
Τι θα χρειαστείς:
  • 1 κούπα κινόα
  • 3 κούπες πράσινη σαλάτα (ρόκα, μαρούλι, λόλα)
  • 4 φέτες μπέικον (τσιγαρισμένο) ή προσούτο (κομμένο σε φέτες)
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1 φλ. φιλέ αμυγδάλου (καβουρδισμένο)
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι (καβουρδισμένο)
  • 150γρ. παρμεζάνα σε φλούδες
  • Κρέμα μπαλσάμικο
Πώς θα το φτιάξεις:
  1. Βάζουμε την κινόα σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό και την αφήνουμε να μουλιάσει για 5 λεπτά.
  2. Ξεπλένουμε πολύ καλά και την βάζουμε να βράσει σε μπόλικο αλατισμένο νερό, σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά (μέχρι να φουσκώσει καλά).
  3. Σουρώνουμε την κινόα και την αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις πρασινάδες, το φιλέ αμυγδάλου, το κουκουνάρι, το μπέικον και τις σταφίδες και ανακατεύουμε με τα χέρια, να πάνε παντού τα υλικά.
  5. Ρίχνουμε από πάνω την κινόα, τις φλούδες παρμεζάνας και περιχύνουμε με κρέμα μπαλσάμικο (σύμφωνα με τα γούστα μας).
Πηγή: www.e-fresh.gr

Διαβάστε περισσότερα

Έλαιο κάνναβης

Έλαιο κάνναβης

Το έλαιο  κάνναβης  παράγεται από το φυτό Cannabis sativa και θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά έλαια παγκοσμίως. Προσφέρει στον οργανισμό πρωτεΐνες και σημαντικά αμινοξέα, απαραίτητα για την υγεία και ευεξία. Είναι βρώσιμο,και η γεύση του είναι λεπτή και ευχάριστη και έχει ομοιότητες με την γεύση του καρυδέλαιου.
Η κάνναβη αναπτύχθηκε στη κεντρική Ασία και εξαπλώθηκε σε όλο το κόσμο. Χρησιμοποιήθηκε για χιλιάδες χρόνια για διατροφή και ένδυση, ως πηγή ενέργειας αλλά και ως θεραπευτικό και ευφορικό μέσο. Για πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται στην πρακτική ιατρική πολλών χωρών για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών, όπως η χολέρα, η ελονοσία, η διάρροια, οι σπασμοί, η ανορεξία, η απώλεια της μνήμης, ο βήχας, οι ρευματισμοί, η αϋπνία και ο πόνος.
Το λάδι κάνναβης θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό προϊόν παγκοσμίως, περιέχοντας αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, καροτένιο, φυτοστερόλες και φωσφολιπίδια. Επίσης έχει πολλά μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, θείο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και περιέχει και τα 20 γνωστά αμινοξέα. Τέλος περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, D και E. Το έντονο πράσινο χρώμα του ελαίου οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση χλωροφύλλης που υπάρχει στους σπόρους. Αποτελεί ιδανική τροφή για χορτοφάγους και vegans.
Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του λαδιού είναι η μεγάλη του περιεκτικότητα σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, περισσότερο από κάθε άλλο φυτό στον κόσμο, καθιστώντας το ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής. Τα Ω-λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία, είναι υπεύθυνα για τη λάμψη στο δέρμα, στα μαλλιά και τα μάτια. Βασικά  βοηθούν και στη πνευματική διαύγεια. Επίσης λιπαίνουν και καθαρίζουν τις αρτηρίες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Χρησιμοποιείτε για έκζεμα, ψωρίαση, ακμή, κακή ενεργητικότητα, χαμηλό μεταβολισμό και απόπειρα απώλειας βάρους. Επίσης σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, κακή κυκλοφορία και καρδιαγγειακές νόσους, λίθους χοληδόχου κύστης, νόσο του Cronh, ορμονικές διαταραχές, εμμηνόπαυση και πληθώρα άλλων διαταραχών.
Υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι η κάνναβη είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου. Η ιατρική κάνναβη έχει αντικαρκινογόνες επιδράσεις, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης του καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι τα κανναβινοειδή προσφέρουν στους καρκινοπαθείς μια θεραπευτική επιλογή στη θεραπεία των επιθετικών μορφών καρκίνου.
Στην κοσμετολογία το λάδι κάνναβης είναι αντιφλεγμονώδες, αντιγηραντικό, εξισορροπεί την ξηρή επιδερμίδα, καταπολεμά τις δερματικές φλεγμονές, είναι αντιοξειδωτικό και ενυδατικό. Το λάδι είναι ελαφρύ, απορροφάται εύκολα από τους πόρους, ενυδατώνει και ανανεώνει όλες τις στοιβάδες της επιδερμίδας. Αποτελεί εξαιρετικό πρόσθετο σε καλλυντικά, μιας και εμπλουτίζει τη σύνθεση με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Μπαίνει παντού, σε κρέμες προσώπου και σώματος, προϊόντα περιποίησης μαλλιών, σαμπουάν και conditioner, κρέμες ξυρίσματος, σαπούνι, lip balm, λοσιόν, σε μείγμα massage μαζί με άλλα λάδια.
Καταναλώνεται ωμό σε ποσότητα σαν συμπλήρωμα διατροφής ή σε σαλάτες και πιάτα με λαχανικά ή ρύζι.
Ασθενείς στην Ελλάδα δίνουν εδώ και χρόνια ένα μεγάλο αγώνα για να γίνει νόμιμη η χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας.
Πραγματικά ένα προϊόν τόσο παρεξηγημένο, που όμως αξίζει δοκιμή και χρήση. Αγγίζει τα όρια της υπερτροφής. Υιοθετήστε το στην καθημερινότητα σας και δε θα σας απογοητεύσει.

Λάδι Κάνναβης θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα «Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ»

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

Διαβάστε περισσότερα

Νηστίσιμη ταχινόπιτα με χαλβά και αμύγδαλα

Υλικά Συνταγής

  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας «πολίτικο»
  • 1/2 φλ. σησαμέλαιο
  • 300 γρ. ταχίνι ολικής αλέσεως
  • 4 κ.σ. γεμάτες μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ψίχα αμυγδάλου
  • 200 γρ. χαλβάς με κακάο
  • μέλι για το τελείωμα

Εκτέλεση

Αλέθουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζουμε σε μπολ το ταχίνι, το μέλι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 3 πολίτικα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο σησαμέλαιο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη μισή ποσότητα αμυγδάλου-ζάχαρης. Στρώνουμε ενδιάμεσα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα. Φροντίζουμε τα φύλλα να εξέχουν λίγο στα πλαϊνά του ταψιού. Βάζουμε με κουτάλι τη μισή γέμιση και το μισό χαλβά, σε τρίμματα. Καλύπτουμε τη γέμιση με 2 πολίτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και το χαλβά. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα. Σκεπάζουμε με 2 λαδωμένα φύλλα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα αμυγδάλου-ζάχαρης. Καλύπτουμε την πίτα με τα 3 τελευταία φύλλα, αφού τα ραντίσουμε με σησαμέλαιο. Μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά της πίτας και την κόβουμε σε κομμάτια. Λαδώνουμε την επιφάνεια με σησαμέλαιο και τη ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 150 C, για περίπου 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η πίτα. Θέλουμε να ψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και να ροδίσει παντού. Όπως τη βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε με μέλι και την αφήνουμε να κρυώσει. Είναι πολύ βασικό να ψηθεί σωστά το φύλλο, μέχρι μέσα, σε χαμηλή θερμοκρασία και για πολλή ώρα.

Συμβουλές
Αντί να βάλουμε μέλι, μπορούμε να σιροπιάσουμε την πίτα όπως κάνουμε στον μπακλαβά.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου

Διαβάστε περισσότερα

Ταχίνι. Ο Διατροφικός θησαυρός μας

Ταχίνι σύμμαχος της νηστείας και όχι μόνο!

Ο Διατροφικός θησαυρός μας

Από 100% αλεσμένο σουσάμι , το ταχίνι διατηρεί στο ακέραιο όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης. Διατροφικός Θησαυρός θα ήταν η καλύτερη επωνυμία γιατί περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και υδατάνθρακες.
Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, πολλοί θεωρούν, πως το ταχίνι είναι μια σούπερ-τροφή.
Το ταχίνι είναι ακόμη πλούσιο σε:
  • Aσβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση.
  • Kάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Mαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Xαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων.
  • Σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας.
  • Αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.
  • Υδατάνθρακες που ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, Ω6 λιπαρά που μειώνουν τη χοληστερόλη και βιταμίνη Ε που προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση.
Το ταχίνι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στη ζαχαροπλαστική, σε παρασκευές όπως η ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ.. Συχνά συνδυάζεται με το μέλι.
Στην Ελλάδα το αγαπάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, ειδικά τις περιόδους νηστείας. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει τη θέση του στο καθημερινό τραπέζι.

Ταχίνι και όλα τα προϊόντα από τον ξακουστό χαλβά Δραπετσώνας θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα “Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ”.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

Διαβάστε περισσότερα

Αλόη Βέρα. Το θαυματουργό φυτό

Αλόη Βέρα Το θαυματουργό φυτό

Φυτό της αθανασίας» και «ελιξίριο μακροζωίας» είναι μόνο δύο χαρακτηρισμοί που συνοδεύουν αυτήν την «πικρή και γυαλιστερή ουσία» που ακούει στο όνομα αλόη.
Η Αλόη Βέρα είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των κοκάλων και των δοντιών. Δεν περιέχει καθόλου λιπαρά καθώς επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και αλάτων που βοηθούν στη βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος.
Η αποξηραμένη αλόη βέρα προέρχεται από το εσωτερικό του φύλλου, το φιλέτο της αλόης. Είναι πλούσια σε ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, χρώμιο, ασβέστιο, σίδηρο και 20 από τα 22 απαραίτητα αμινοξέα.
Είναι, επίσης, πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ.
Έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς πολιτισμούς για διαφορετικούς λόγους, από επουλωτικό δερματικών παθήσεων έως καθαρτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αφροδισιακό και αντιφλεγμονώδες.
Έχει γλυκιά γεύση και είναι ένα πολύ νόστιμο σνακ για όλη την οικογένεια. Μπορούμε να την καταναλώσουμε αυτούσια έως τρία κομμάτια την ημέρα. Εναλλακτικά ρίχνουμε ένα κομμάτι από την αποξηραμένη αλόη σε νερό, χυμό ή γάλα, το ανακατεύουμε και το πίνουμε. Το ρόφημα το πίνουμε 2-3  φορές την ημέρα.
Επίσης είναι κατάλληλη για προσθήκη σε διάφορα γλυκά και επιδόρπια, όπως: κρέμες, κρέπες, παγωτά, μπισκότα κλπ
Διατροφική αξία ανά 100gr:
Ενέργεια: 1567/369 KJ / kcal
Λίπος: 0,0 g / 100 g Εκ των οποίων κορεσμένα: 0,0 g / 100 g
Υδατάνθρακες: 92.2 g / 100 g Εκ των οποίων σάκχαρα: 66,7 g / 100 g
Πρωτεΐνες: 0,0 g / 100 g
Αλάτι: 0,039 g / 100 g

Αποξηραμένη αλόη βέρα θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα «Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ».

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

Διαβάστε περισσότερα

Acai Berry. Το ωφέλιμο φρούτο για την καρδιά και την παχυσαρκία

Το Acai Berry είναι ένα φρούτο που ανήκει στην κατηγορία του φοίνικα από τα δάση του Αμαζονίου.

Το  σκούρο μωβ – μαύρο χρώμα του το χαρακτηρίζει. Μοιάζει με το σταφύλι, αλλά είναι πιο μικρό και με λιγότερο χυμό.
Έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στον κόσμο. Δέκα φορές παραπάνω από τα κόκκινα σταφύλια και το μύρτιλλο. Μία πλούσια τροφή σε ίνες, όπου συμβάλει το γεγονός ότι μεγαλώνει σε τροπικό κλίμα.
Έρευνες δείχνουν ότι το Acai Berry είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ανθοκυανίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που κρατά σε ισορροπία  τα επίπεδα χοληστερόλης .Επίσης, σε φυτικές στερόλες ( Β-σιτοστερόλη,  καμπεστερόλη και σιγμαστερόλη)  οι οποίες είναι ένα σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων. Βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος  βελτιώνοντας τη συνολική σύνθεση του και τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Παράλληλα περιέχει, σε υψηλά επίπεδα ασβέστιο, υδατάνθρακες, σίδηρο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ενέργεια και την αντοχή μας.
Ωστόσο οι διαιτητικές ίνες του, αποτελούν ένα ουσιαστικό μέρος μια υγιεινής διατροφής και συμβάλουν στην επιβράδυνση της διαδικασίας της πέψης, πολεμούν την παχυσαρκία, σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Είναι γνωστό  από τους διατροφολόγους ως ένα superfood, που μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να χάσουμε βάρος , αλλά να το διατηρήσουμε κιόλας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και είναι ένα μεγάλο όπλο ενάντια στην πρόωρη γήρανση, τον καρκίνο και στην ανεξήγητη κόπωση ή εξάντληση. Συνολικά, αυτό το θαυματουργό μικρό μούρο μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην υγεία και την ευτυχία σας!

Διατροφική αξία acai berry

Μια ποσότητα 100 γραμμαρίων αποξηραμένου  Acai Berries περιέχει :
Ενέργεια: 1480/533,9 KJ / kcal
Λίπος: 32,5 gr / 100 g  Εκ των οποίων κορεσμένα: 0,0 g / 100 g
Υδατάνθρακες: 52,2 gr / 100 g Εκ των οποίων σάκχαρα: 0,00 g / 100 g
Πρωτεΐνες:8,1 gr / 100 g
Αλάτι: 0,01 g / 100 g

Acai berry θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα «Καρπός» ΧΩΡΑΪΤΗ αποξηραμένο σε μορφή σκόνης και σε κύβους.

Για περισσότερα superfoods πατήστε εδώ
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

Διαβάστε περισσότερα

error: Copyright karpos.gr !!