Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με σουσάμι

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα με σουσάμι.

Είναι μία πίτα χωρίς αυγά, πεντανόστιμη, πανεύκολη και πολύ αφράτη. Για τους λάτρεις του πορτοκαλιού και του σουσαμιού.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλάκια σόδα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 3 ποτήρια αλεύρι
  • μισό φακελάκι μπέικιν
  • Σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Χτυπάμε με το σύρμα το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!

Διαβάστε περισσότερα

Lingonberries ή κόκκινα μύρτιλλα

Lingonberries ή κόκκινα μύρτιλλα

Το φρούτο που εκμηδενίζει την αύξηση βάρους μετά από λιπαρό γεύμα

Στο πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας οι ερευνητές εντόπισαν ένα φρούτο, που αναπτύσσεται σε χαμηλούς θάμνους στα σουηδικά δάση, το οποίο θα ήταν ικανό να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους σε άτομα που διατρέφονται με φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Είναι μια συγκεκριμένη ποικιλία μούρων, τα οποία ονομάζονται lingon berries, προέρχονται από τη Σκανδιναβία και είναι πιο γνωστά ως κόκκινα μύρτιλλα.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και καροτενοειδή. Περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες λουτεΐνης, μιας ουσίας που προλαμβάνει τον εκφυλισμό της ωχρής κηλίδας που είναι υπεύθυνη για την καλή όραση. Τα lingonberries είναι επίσης πλούσια σε μια άλλη κατηγορία ισχυρών αντιοξειδωτικών, τις πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες δρουν επικουρικά στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της τροφικής δηλητηρίασης, των λοιμώξεων των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης. Έχουν επίσης αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τα lingonberries έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τον οργανισμό να αποθηκεύει περιττό λίπος, μετά από ένα ιδιαίτερα λιπαρό γεύμα ή μετά από μια διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.
Επίσης, μείωσαν ακόμα και τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα!
 Διατροφική αξία:
(υπολογίζεται περίπου 28γρ μία μερίδα):
Ενέργεια – 29  kcal
Υδατάνθρακες – 7 g
Πρωτεΐνες – 0,5 g
Λιπαρά – 0 g
Φυτικές ίνες – 1 g
Lingonberries ή κόκκινα μύρτιλλα θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα “Καρπός ΧΩΡΑΪΤΗ” αποξηραμένο με φυσική όσμωση χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Αν θέλετε να δείτε και άλλα superfoods πατήστε εδώ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στη σελίδα μας έχουν ενημερωτικό σκοπό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου διατροφολόγου ή γιατρού.

Διαβάστε περισσότερα

Τεντούρα με καρύδι

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό φρέσκα καρύδια (πράσινα)
  • 1 λίτρο κονιάκ
  • φλούδα λεμονιού
  • 4 ξυλάκια κανέλας
  • 2 κ.σ. μοσχοκαρφιά (γαρύφαλλα)
  • 1 ολόκληρο μοσχοκάρυδο
  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζ. νερό

Εκτέλεση

Διαλέγουμε τρυφερά καρύδια πράσινα τέλος Μαϊου με μέσα Ιουνίου. Τα πλένουμε πολύ καλά. Τα κόβουμε σε κομμάτια ή τα σπάμε με σφυρί (πάντα με γάντια γιατί βάφουν τα χέρια). Τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο.

Προσθέτουμε το αλκοόλ. Σπάμε το μοσχοκάρυδο και το προσθέτουμε καθώς και το γαρύφαλλο και την κανέλα. Σφραγίζουμε το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 40 ημέρες.

Αφού περάσει το χρονικό διάστημα των 40 ημερών, κάνουμε σιρόπι την ζάχαρη με το νερό. Μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Το προσθέτουμε στο αλκοόλ με τα καρύδια.

Αφήνουμε για 15 ημέρες στον ήλιο. Σουρώνουμε σε χωνί με βαμβάκι ή σε φίλτρο του καφέ σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Διαβάστε περισσότερα

Καρυδόπιτα

Υλικά

  • 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 + 1/2 κ. γ. κανέλα
  • 1/4 κ. γ. γαρύφαλλο
  • 1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 7 μεγάλα αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 50 γρ. σπορέλαιο
  • 125 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
  • Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
  • 2 κ. σ. κονιάκ
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • Για την επικάλυψη
  • 200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Λίγο ψιλοκομμένο καρύδι
  • Λίγη τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα –φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αβγά.

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο. Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αβγά και τα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.

Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκατοστά. Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.

Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.

Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.

Αφήστε τη να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα σοκολάτας

Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να φουσκώνει περιχύνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.

Έπειτα περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί.

Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και λίγο ξύσμα σοκολάτας ή τρούφα.

Σας έχω έτοιμα όλα τα μυστικά και τα κόλπα για να φτιάξετε την τέλεια καρυδόπιτα, όποια συνταγή κι αν διαλέξετε, παραδοσιακή ή πειραγμένη. Πατήστε εδώ και θα τα μάθετε όλα.

Διαβάστε περισσότερα

Αμυγδαλωτά

Υλικά

  • 6 ασπράδια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 700 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα κι αλεσμένα
  • 150 γραμ. φρυγανιά τριμμένη
  • 3 κ.σούπας χυμό λεμονιού
  • Ανθόνερο
  • Αμύγδαλα για γαρνίρισμα

Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά περίπου

Σε μπολ καθαρό βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι. Χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν κορυφές που στέκονται.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεσμένο αμύγδαλο και τη ζάχαρη και τα τρίβουμε, τα ψιχουλιάζουμε δηλ. για αρκετή ώρα με τα χέρια μέχρι να μελώσει ζάχαρη με τη ζέστη των χεριών και όλο το μείγμα να γίνει σαν ζύμη.

Μόλις μελώσουν η ζάχαρη με το αλεσμένο αμύγδαλο ρίχνουμε τη φρυγανιά και το χυμό λεμονιού. Ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο και τέλος προσθέτουμε την μαρέγκα. Ανακατεύουμε το μείγμα απαλά με μία μαλακή σπάτουλα πάντα προς την ίδια κατεύθυνση.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα. Πλάθουμε τα αμυγδαλωτά σε ό,τι σχήμα θέλουμε (συνήθως στο σχήμα ενός μικρού μπιφτεκιού) και στη μέση της επιφάνειας του αμυγδαλωτού ακουμπάμε πιέζοντας ένα ολόκληρο αμυγδάλου.

Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα.

Τα αμυγδαλωτά δεν ροδίζουν πολύ, μένουν ανοιχτόχρωμα διότι δεν περιέχουν καθόλου κρόκο αυγού που δίνει χρώμα στα γλυκά.
Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι μαλάκα αλλά σιγά-σιγά όσο κρυώνουν σκληραίνει η υφή τους.
Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω σε μία καθαρή πετσέτα ραντίζουμε το αντικολλητικό χαρτί από την πίσω πλευρά με λίγο ανθόνερο και τα αμυγδαλωτά θα αρχίσουν να ξεκολλάνε σιγά-σιγά χωρίς να σπάνε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε ένα-ένα σε μεμβράνη ή ζελατίνα, όπου και θα διατηρηθούν για πάρα πολύ καιρό χωρίς να χάσουν το άρωμα και τη φρεσκάδα τους.

Διαβάστε περισσότερα

Τα καταστήματα καρπός ΧΩΡΑΪΤΗΣ φόρεσαν τα Πασχαλινά τους

Τα καταστήματα καρπός ΧΩΡΑΪΤΗΣ φόρεσαν τα Πασχαλινά τους

Το Πάσχα πλησιάζει και τα καταστήματα καρπός φόρεσαν τα γιορτινά τους.

Στα καταστήματα μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία πασχαλινών λιχουδιών στις καλύτερες τιμές της αγοράς .

Σας περιμένουμε να σας εξυπηρετήσουμε και να σας γλυκάνουμε τις γιορτές σας.

 

  

   

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο E-shop από τα καταστήματα «καρπός Χωραΐτης»

Το νέο E-shop από τα καταστήματα «καρπός Χωραΐτης».

Νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πελατών παρέχουν  πλέον τα καταστήματα ξηρών καρπών       «ΚΑΡΠΟΣ Χωραΐτης » με την δημιουργία του  ηλεκτρονικού καταστήματος    www.karpos.gr

Οι πελάτες των καταστημάτων μας έχουν πλέον την επιλογή της λίστας αγορών ηλεκτρονικά μέσω του e-shop. Επίσης την παραλαβή των προϊόντων είτε από το κατάστημα της επιλογής (κατάστημα Μασταμπά) ή (κατάστημα Λ.Ικάρου 80) είτε με αποστολή courier στον χώρο του σε όλη την Ελλάδα. Περιηγηθείτε λοιπόν στο νέο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.karpos.gr  και μάθετε για τον τρόπο παραγγελίας,  τις επιλογές αποστολής και παραλαβής των προϊόντων σας.

 

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτεΐνη Αρακά

Η πρωτεΐνη αρακά, παρασκευάζεται από το κίτρινο μπιζέλι.
Τα μπιζέλια, είναι μια άριστη πηγή πρωτεϊνών, που μπορούν εύκολα να διασπαστούν και να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σκόνη πρωτεΐνης μπιζελιού είναι ιδανικό συμπλήρωμα για χορτοφάγους και για άτομα που εμφανίζουν αλλεργίες σε άλλες πρωτεΐνες. Παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι ειδικά πλούσια σε λυσίνη και σε αργινίνη, καθώς και σε αμινοξέα.

Παρά την φυτική της προέλευση, η πρωτεΐνη του μπιζελιού μας είναι μια μεγάλη πηγή BCAAs!. Αυτό την καθιστά πολύ καλή επιλογή πρωτεϊνικού συμπληρώματος.
Καταναλώνεται ευρέως από αθλητές και όσους ασχολούνται με το body building για το «χτίσιμο» των μυών, αλλά και για την αναπλήρωση της ενέργειας μετά την προπόνηση.

Επιπλέον, προσφέρει στον οργανισμό μια αρκετά μεγάλη ποσότητα αμινοξέων και καθαρίζει τα νεφρά.
Τρόπος χρήσης: Καταναλώστε 33 γραμμάρια σκόνης διαλυμένα σε νερό ή χυμό ημερησίως. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σούπες, στα δημητριακά, σε μιλκσέικ κ.α.


Θα τη βρείτε και στα δυο καταστήματα ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ 67
Λ.ΙΚΑΡΟΥ & ΝΗΡΕΩΣ 4

Διαβάστε περισσότερα

Κουκουναρόσπορος, όπως πολυβιταμίνες

Κουκουναρόσπορος, όπως πολυβιταμίνες

Γνωστός από την αρχαιότητα ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρωμαίους, θεωρείτο ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι βρώσιμοι οι σπόροι από όλα τα πεύκα, αλλά από 18 είδη. Βέβαια, μόνο τέσσερα από αυτά καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων και για τη συλλογή των σπόρων τους, και σε αυτά ανήκει και η κουκουναριά (πεύκη η ήμερη).

Oι σπόροι του κουκουναριού, που παίρνουμε από τα κουκουνάρια αφού πέσουν από το δέντρο και ανοίξουν από τον ήλιο, τρώγονται ωμοί ή ψημένοι και χρησιμοποιούνται πολύ στη μαγειρική. Στην αγορά βρίσκουμε ελληνικούς -σε πολύ μικρές ποσότητες- από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο και εισάγουμε κυρίως από την Κίνα, την Τουρκία και την Ισπανία, συνήθως τα Χριστούγεννα που έχουν πολλή ζήτηση.

O καλύτερος: Έχει ομοιόμορφο λευκό χρώμα.

Διατροφική αξία: Είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να τρώμε ξηρούς καρπούς;

Γιατί να τρώμε ξηρούς καρπούς;
Oι ξηροί καρποί είναι μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων, αλλά τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για τη σύσταση και την αξία τους. Από τις έρευνες αυτές έχει αποδειχτεί ότι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (υγιεινά λίπη δηλαδή), πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και σε πολλές βιταμίνες, όπως η Ε. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ειδικοί μας προτρέπουν να τους καταναλώνουμε ακόμα και καθημερινά, συστήνοντάς μας απλώς να μην ξεπερνούμε το μέτρο (γιατί δίνουν αρκετές θερμίδες) και να τους προτιμούμε νωπούς και ανάλατους.

Υπενθυμίζεται ότι το αλάτι ΔΕΝ έχει θερμίδες και ως εκ τούτου δεν προσθέτει θερμίδες στους ξηρούς καρπούς όταν αυτοί είναι αλατισμένοι. Το αν θα τους προτιμήσουμε ανάλατους ή αλατισμένους σχετίζεται με το γούστο μας αλλά και με τις οδηγίες τους ιατρού μας σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη αλατιού.

Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο πολλών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας, του τύπου 2 διαβήτη, της χολολιθίασης (πέτρες στη χολή), του καρκίνου του παχέος εντέρου και του παγκρέατος, και της εκκολπωματικής νόσου (είναι μία πάθηση των εντέρων). Επίσης συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο και χαλκό.

Η μέτρια κατανάλωση μέρα παρά μέρα 10 έως 15 μικρών ξηρών καρπών, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφράγματος

Η αλήθεια είναι πως κάθε καρπός περιέχει διαφορετική αναλογία θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό και συνιστάται κατανάλωση ποικιλίας ξηρών καρπών και όχι ενός μεμονωμένου, ώστε να αποκομίζει κανείς τα πλήρη οφέλη στην υγεία του.

Αν και φαίνεται αντιφατικό, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν συγκρατημένες ποσότητες ξηρών καρπών συμβάλλουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και μειώνουν το σωματικό βάρος σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Είναι υπέροχοι με το γιαούρτι, τη σαλάτα ή και σκέτοι ως σνακ την ώρα που πεινάς. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και βοηθούν πολύ στο αδυνάτισμα!

Οι ξηροί καρποί έχουν πράγματι την ικανότητα να καταστέλλουν την πείνα και να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Να τους αποθηκεύετε σε ξηρό και δροσερό μέρος.

Διαβάστε περισσότερα

error: Copyright karpos.gr !!